Srbski ajvar

 Srbski ajvar

Čas priprave: 60 min
Energijska vrednost na porcijo: 1055 kJ/252 kcal

Sestavine (za 1 l):

  • 1 kg jajčevcev,
  • 3 kg paprike,
  • sol,
  • 150 ml sončničnega olja

Potek priprave

  1. Jajčevce prebodemo z nožem in jih skupaj s papriko pečemo v pečici pri 200 °C približno 30 minut.
  2. Nato jajčevce vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladijo in z žlico izdolbemo meso.
  3. Paprike pečemo, dokler niso črne z mehurji.
  4. Še vroče damo v skledo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo, da se kuhajo na pari približno 15 minut, tako jih je lažje olupiti.
  5. Mešanico jajčevcev in paprike zmešamo, zmeljemo v mlinčku ali drobno narežemo.
    Vse skupaj prestavimo v lonec, posolimo, zalijemo z oljem in med nenehnim mešanjem počasi kuhamo približno 3 ure.
  6. Ko nastane kompaktna pasta, ajvar prestavimo v čiste kozarce.
  7. Kuhamo jih pri 100 °C približno 15 minut.
  8. Pustimo počivati nekaj dni

Opomba: Po odprtju zdrži v hladilniku do enega meseca.